BOKS! BOKS!

Dat je boks-prestaties floreren onder goede voeding, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Maar wist je dat voeding ook belangrijk is bij het voorkomen van ziektes? Zo’n 80% van de niet-overdraagbare ziektes, waaronder kanker en diabetes, zijn te voorkomen. Deze ziektes worden onder andere veroorzaakt door ongezonde voeding. Dat stelt de NCD Alliance*.

Benieuwd hoe je een gezond voedingspatroon aan- en vasthoudt? Lees vooral verder.

In 3 stappen naar een gezond dieet

1. Kies whole foods

Letterlijk vertaald uit het Engels betekent dit: ‘hele voeding’. Wij bedoelen er vooral pure en onbewerkte voeding mee. Houd het simpel, kies voor voeding waarvan de ingrediëntenlijst niet volgeklad staat met toevoegingen. Denk daarbij aan rijst, bonen, noten of eieren.

Zorg ervoor dat de pure voeding de basis van je maaltijden vormt. Daaromheen kan je best ’n sausje, of zoetigheid toevoegen – maar wel met mate.

2. Gebruik supplementen alleen als aanvulling

Het aanbod aan sportsupplementen is tegenwoordig enorm. Van creatine tot eiwitpoeder, er is een breed scala aan supplementen die allemaal hun eigen functie hebben.

De eiwitpoeders dienen het spierherstel, pre-workouts geven extra energie tijdens het trainen en creatine helpt je aan sterke en vollere spieren. Mooie functies, maar let erop dat deze supplementen niet het fundament van je dieet vormen. Spiergroei is ook te stimuleren met eiwitrijke voeding. Hetzelfde geldt voor een stabiel energielevel tijdens het trainen én sterkere spieren: daarin vormt goede voeding de leidraad.

Bouw je dieet daarom op met de pure voeding van het punt hierboven. Supplementen dienen slechts als aanvulling.

3. Neem je tijd voor maaltijden

Plan wat tijd in voor je maaltijden. Niet alleen voor de bereiding, maar ook voor het eten ervan. Eet rustig en vraag jezelf na de maaltijd: ben ik verzadigd? Zo niet, kan het geen kwaad om nog ‘ns bij het eerste punt van deze blog stil te staan. Of, je moet simpelweg meer eten. Mocht je ’n verzadigende maaltijd midden op de dag nodig hebben, is hier één bonustip voor de lunch:

Kook ’s avonds een grotere rijst- of pastamaaltijd dan je normaal doet. Als je klaar bent, vul je alvast een tupperware-bakje voor de lunch van morgen. De kans is groot dat deze lunch meer verzadigd dan je gesmeerde bammetjes.

* NCD is een internationale organisatie die zich inzet voor gezondheid, onder andere door bewustzijn te creëren rondom niet-overdraagbare ziektes – en hoe je deze ziektes voorkomt.

Reacties

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.