BOKS! BOKS!

Er valt een stilte rond de ring. De ringspeaker tilt de microfoon voor z’n mond: ‘De winnaar van deze partij, komt uit de…’. Korte stilte. ‘Rode hoek!’ Vreugde in die hoek, teleurstelling in de andere. Maar hoe wordt zo’n winnende hoek bepaald? Wij leggen het uit!

Drie mogelijke uitslagen
Een amateurwedstrijd bestaat normaal gesproken uit drie rondes. Aan elke ronde kennen de juryleden een uitslag toe. Daarbij volgen ze het ‘Ten Point Must’-principe, waarbij de winnende bokser 10 punten krijgt. De verliezende bokser krijgt 9, 8 of 7 punten.

Er zijn dus drie mogelijke puntenuitslagen per ronde:

1. 10-9, in dit geval gaan de boksers nek aan nek. De boksers zijn aan elkaar gewaagd, dit wordt ook wel een ‘close round’ genoemd.

2. 10-8, daarbij is er een duidelijke winnaar tussen de boksers aan te wijzen.

3. 10-7, hierbij is er sprake van totale dominantie door één bokser tijdens de ronde.

De bokser die de ronde wint heeft – in termen van de Nederlandse Boksbond- onder andere ‘meer kwaliteitsslagen op het doelgebied gegeven’ en was ’tactisch en technisch superieur’.

Dat leggen we even uit.

Het doelgebied bij boksen wil zeggen: de voor- en zijkant van het hoofd boven de gordel maar niet de rug. Een kwalitatieve stoot geeft men daarop met de knokkel en een gesloten vuist. Geen bitch-slaps dus!

Tactisch en technisch beter zijn, hangt nauw samen met je intelligentie in de ring. Je laat een goede balans tussen je aanvals- en verdedigingstactiek zien. Met andere woorden, je zoekt niet alleen naar openingen en geplaatste stoten, maar je weet ook de aanval van de tegenstander te juist te incasseren of onschadelijk te maken.

Knock out
De bokser die de meeste punten toegewezen krijgt na drie rondes, wint de wedstrijd. Maar, een wedstrijd kan ook buiten de puntentelling om gewonnen worden. Denk aan een winst door ‘Knock Out’, een opgevende tegenstander of een ingreep van de scheidsrechter (Referee Stops Contest).

Dat is hoe je een bokswedstrijd wint, in een notendop. Benieuwd hoe het praktisch in z’n werk gaat? 19 oktober organiseren wij weer wedstrijden, dit keer in onze Zwolse vestiging. Meer informatie volgt!

BRON: Wedstrijdreglement Nederlandse Boksbond 2024

Reacties

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.